Diversiteit op de werkvloer

Diversiteit op de werkvloer - Fraenck
Voordat we aan dit artikel begonnen dachten we alleen te schrijven over het gebrek aan multiculturele diversiteit op de werkvloer in Nederland. Maar diversiteit kan natuurlijk op héél veel gebieden. Er heerst helaas nog te veel discriminatie op alle mogelijke lagen en 'ogenschijnlijke' tegenstellingen: jong/oud, man/vrouw, hetero/LGBTQI+, autochtoon / allochtoon. Dit is dus niet een klip-en-klaar onderwerp.
Al deze onderwerpen liggen ons nauw aan het hart. Mijn moeder die ondanks een prachtig CV toch veel moeite had om op de arbeidsmarkt tussen de jonkies te komen. Ikzelf (Ratna) als vrouw en allochtoon, merk dat ik helaas toch vaak de clichés voorbij zie komen. Zoals mijn transgender tante, die fearless is en die ongelooflijk hard heeft moeten vechten om alleen maar haar zelf te kunnen zijn.

Multi-Culti

Gelukkig is de overheid voor meer culturele diversiteit op de werkvloer en is dat iets wat de meeste organisaties tegenwoordig zeggen na te streven. In de praktijk maken ze dit voornemen echter maar nauwelijks waar signaleerde CHRO begin vorig jaar (2019).

 

Onderzoek wijst uit dat een divers team tot meer omzet leidt omdat het een betere weerspiegeling is van de maatschappij. Je hebt dan als onderneming meer raakvlakken met jouw klanten. Maar waarom zijn bedrijven over het algemeen dan toch niet divers genoeg?

 

"Ondanks alle aandacht die HR-directeuren momenteel aan het thema diversiteit & inclusie besteden, voelen ze in de praktijk de urgentie niet. Het vormen en uitvoeren van inclusiviteitsbeleid blijft rond de 20e plaats hangen in het jaarlijkse HR Trendonderzoek van Berenschot en Performa."

 

Hier zit, zoals je kan lezen, een flinke tegenstelling in. Er wordt aandacht aan dit belangrijke onderwerp besteed, maar het wordt absoluut niet in de praktijk gebracht. Dit doet ons een beetje denken aan modeketens die zeggen dat duurzaamheid nummer 1 prioriteit is, maar ondertussen niks tot zeer weinig met dit onderwerp doen, behalve mede te delen dat het 'ontzettend belangrijk' is. Het begint natuurlijk met awareness. Maar daarna moet er wel doorgepakt worden!

Discriminatie

To be fair, je neemt iemand aan vanwege zijn of haar kwaliteiten. En dat staat helemaal los van huidskleur, geslacht of geaardheid. Toch is de realiteit hard en teleurstellend: Een kwart van alle discriminatie vindt in Nederland plaats op de arbeidsmarkt. Dit blijkt uit de rapportage Discriminatiecijfers 2019:

 

"De melders bij ADV’s ervaren discriminatie het vaakst op de arbeidsmarkt (1.140 meldingen), zowel bij sollicitaties als op de werkvloer."

 

Dat Mark meer kans maakt op een baan dan Mohammed is voor socioloog Gregor Walz geen nieuws. Hij verwijst naar het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) dat in 2010 een veldexperiment deed met fictieve CV's. Het is jammer dat we inmiddels 10 jaar verder zijn en het nog steeds op grote schaal gebeurt.

Integratie is key, persoonlijk perspectief

Mijn ouders zijn eind jaren '70 geëmigreerd van Suriname naar Nederland. Dat waren moeilijke tijden voor getinte mensen. Als ik de verhalen hoor van mijn ouders, dan kan je behoorlijk boos worden (en anno 2020 zijn we een beetje, maar niet genoeg verder gekomen). Mijn ouders hebben ons bewust opgevoed om zo goed mogelijk in te passen in een moderne Westerse cultuur. Hoewel, de bekende Surinaamse strengheid voerde wel de boventoon. Er werd bijvoorbeeld alleen maar Nederlands gesproken thuis, waardoor ik geen woord Javaans of Surinaams spreek. Onbeleefdheid en ongemanierd zijn is echt not done, en tegen je ouders ingaan, *poeh*, dat kwam niet eens in me op. Roue Verveer kan het als geen ander vertellen hoe een Surinaamse opvoeding is:
Achteraf besef ik me dat deze stevige opvoeding zijn vruchten heeft afgeworpen en ben mijn ouders meer dan dankbaar. Niet alleen omdat ik de waarde van beleefd zijn heb meegekregen, maar ook omdat ze me discipline hebben bijgebracht. En dat je aanpassen aan de cultuur waarin je leeft belangrijk is om verder te komen, zowel privé als professioneel. Bedrijven als de onze helpen daarbij.
 

Gen Z is de toekomst

Wij zijn er trots op dat ons team een afspiegeling is van de maatschappij. Wij als founders representeren diversiteit en dat dat geldt ook voor het hele Team Fraenck. Want bij ons blijft het niet alleen een 'urgent punt' op onze agenda, het is nou eenmaal hoe we werken - iedereen is welkom om aan zijn of haar ontwikkeling te werken.
 
De verschrikkelijke dood van George Floyd heeft de roep om gelijkheid en vooral gelijkwaardigheid doen oplaaien. Deze gebeurtenis heeft ervoor gezorgd dat ontzettend veel mensen zich hard maken voor gelijkheid. En dat meer en meer mensen zich bewust worden van de grote uitdaging waar we met z'n allen voor staan. Zowel jong en oud komen nu samen en we zien dat veel jonge mensen hun onvrede laten horen. Groot gelijk, want zij zijn de toekomst. Voor veel van hen is gelijkheid vanzelfsprekend en zij kunnen ervoor zorgen dat de echte 'change' van de grond komt.
 

Ook al gaat het nog een hele poos duren, wij geloven dat de verandering gaat komen. Linksom of rechtsom. Of zoals Jane Elliot het hieronder zegt: "We hate because we're taught to hate". Het is niet aangeboren, maar aangeleerd. Zaak om het zo snel mogelijk weer af te leren.

 

Volgende lezen

Waar moet je op letten bij het kopen van een mondkapje? - Fraenck
5 Tips voor een duurzamer interieur - Fraenck

Laat een reactie achter

Deze site wordt beschermd door hCaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van hCaptcha zijn van toepassing.