Tweedehandskleding

Tweedehandskleding - Fraenck

We horen allemaal wel de verhalen over hoeveel kleding we allemaal weggooien, maar het is werkelijk eye-opening om het in het echt te zien! Afgelopen maandag was ik op bezoek bij het 2Switch sorteercentrum en ik keek mijn ogen uit. We kwamen bij het centrum terecht door onze deelname aan het project Duurzame Mode 025 (daarover later meer).

Miljarden kilo's aan kleding

Wereldwijd is verkoop van kleding in 15 jaar meer dan verdubbeld. We kopen nu meer dan 100 miljard kledingstukken per jaar (!). Volgens een onderzoek van het HVA koopt de gemiddelde Nederlander 46 kledingstukken per jaar en gooit er 40 weg. We dragen onze kledingstukken ook veel minder vaak. We dragen een kledingstuk gemiddeld 7 keer voordat we ‘m afschrijven en bij het vuil gooien.
 
Er zijn veel grondstoffen nodig om een kledingstuk te maken. Voor een spijkerbroek is alleen al 8000 liter water nodig en dan hebben we het nog niet eens over de de fournituren en de tijd en energie die er nodig is om er een eentje te maken!

Confessions of a shopaholic

Niemand is perfect, ik ook niet en daarom wil ik graag mijn ervaringen delen. Hoe ik eraan ben gaan werken om niet deel te nemen aan het huidige modesysteem dat samenhangt aan modetrends, fast fashion, meer en meer consumeren.  Er komt steeds meer naar buiten over de schaduwkant van de modewereld, stuk voor stuk redenen om te stoppen met fast fashion.

Als mode-ontwerper laten een mooie mouwinzet en een originele afwerking mijn hart al sneller kloppen en dan is de keuze om iets kopen snel gemaakt. Toen ik nog een tiener was, was ik er helemaal niet mee bezig waar en door wie een kledingstuk gemaakt wordt. Laat staan onder welke omstandigheden. Het ging mij puur om het eindproduct. En ja, ik geef toe - ik was een shopaholic. Toen ik in 2008 voor mijn stage in Londen ging wonen was het hek van de dam. Het aanbod daar is gigantisch op het gebied van mode, ik kon mijn geluk niet op. Ik kon wel duizenden excuses bedenken waarom ik iets nodig had. Op een gegeven moment zat ik met ontzettend veel schoenen en een uitpuilende kledingkast, in een veel te kleine kamer in Bethnal Green.
 
Ik dacht dat het de normaalste zaak van de wereld was, maar pas toen ik voor de verhuizing mijn spullen aan het inpakken was besefte ik het eigenlijk helemaal niet zo normaal is. Door de hoeveelheid verhuisdozen leek er geen einde te komen aan de verhuizing. En als je vrienden en familie je helpen schaam je je wel een beetje. Dit moest echt anders.
 

Nog steeds een shopaholic

Twee jaar geleden heb afgesproken met mezelf dat ik alles tweedehands moet aanschaffen en om het leuk te houden heb ik daar verder geen limiet op gezet qua hoeveelheid. In het begin was het erg moeilijk, zeker als je iets on trend wilt aanschaffen in een bepaalde (lievelings)kleur, want die vind je niet (snel) in de kringloopwinkel. De verleiding was erg groot maar de motivatie was gelukkig groter. Het shoppen van tweedehands items is inmiddels echt een sport geworden en af en toe vind je de meest prachtige dingen. En ook een mooie bijkomstigheid: je hebt niet dezelfde kleding als iedereen en het scheelt in je portemonnee (let op: als je geen designer vintage koopt;).

Goede reden om tweedehands te shoppen

Mijn bezoek bij het sorteercentrum heeft me weer doen beseffen waarom het toch zo belangrijk is om niet alleen maar nieuwe items te kopen. Het is ontzettend jammer maar waar: Vanwege corona is er 50.000 kilo extra aan kleding ingeleverd bij de 2Switch, in een relatief korte periode. En dat is alleen al de regio, Arnhem, Duiven en Westervoort. Deze 50.000 kilo is boven op de 18.000 kilo die standaard per week wordt ingezameld. Iedereen is blijkbaar flink zijn of haar kledingkast aan het uitmesten. Zoals we in een eerder blog al schreven: des te groter de kans dat er iets voor jou tussenzit! En heb je kleding over? Het Kan Wel heeft goede tips wat je er het beste mee kan doen. 

Ook al zijn niet alle trendkleuren en de juiste maat aanwezig,  zoek naar klassiekers, items die langer mee gaan. Want het is echt wel mogelijk om er fashionable uit te zien met alleen maar tweedehands items. Het zou mooi zijn als we met z'n allen de afvalberg kleiner kunnen maken, er goed uit zien, geld besparen en ook nog eens elkaar en het milieu ermee helpen! 

Wat zijn jouw ervaringen met tweedehands kleding shoppen? Ben jij ook van een shopaholic getransformeerd tot conscious shopaholic? Of vind je het nog lastig om passende items te vinden?

xoxo Ratna

Volgende lezen

5 Tips voor een duurzamer interieur - Fraenck
Team Fraenck: Mohammad - Fraenck

Laat een reactie achter

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.