Upcyclen. Say what? Steeds meer bedrijven strooien tegenwoordig met deze term. Niet heel verwonderlijk; upcyclen krijgt niet alleen op papier, maar ook in het dagelijkse leven steeds meer betekenis. Ook bij Fraenck maken wij ons - op een goede manier - schuldig aan het gebruik van upcyclen. Hoe? Door te werken met upcycled materiaal. Voordat we echter nog vaker met deze definitie gaan gooien, leggen wij jou graag uit wat wij bedoelen met upcycling en hóe wij dit binnen Fraenck gebruiken.
Nog niet zo heel lang geleden leek nog bijna niemand van upcycling gehoord te hebben. Toch werd de term in 1994 al geïntroduceerd door Reiner Pilz van Pilz GmbH – een familiebedrijf dat actief is op het gebied van industriële automatisering. Voorheen werd er vooral in de industriële sector veel aan upcyclen gedaan, maar met de roep om verduurzaming, vindt upcyclen ook steeds meer zijn weg in andere branches. Waaronder in de modebranche.
Upcyclen
Als we allesweter De Dikke van Dale moeten geloven, dan is upcyclen een niet bestaand woord. Niets is echter minder waar. Het woord upcycling klinkt niet alleen als, drie lettergrepen één woord, maar klinkt vooral alsof we ergens meer waarde aangeven. En dat klopt. Bij upcycling wordt een afvalproduct hergebruikt, maar geef je de oorspronkelijke grondstof meer waarde. Bij Fraenck bedoelen wij met upcyclen ook wel het creatief hergebruik van gebruikte materialen of afval - little sidenote: we hebben het hier over afval zoals zeildoek en kunstleer en níet over groenafval. - om er vervolgens een nieuw, hot fashion-item van te maken.
Upcyclen vs. Recyclen
Nu horen we je denken: maar is dat niet gewoon recyclen? Het antwoord: ja en nee. Upcycling is een vorm van recyclen. Waar recyclen hergebruik in de breedste zin van het woord betekent, is upcyclen specifiek het recyclen van ongebruikte restanten. Zoals snijverlies of geproduceerde materialen waar geen afnemer voor gevonden kan worden.
Mode-items
Dat is dus precies wat wij bij Fraenck doen. Wij upcyclen. Wij maken van gebruikte en overgebleven materialen, nieuwe mode-items. Goed voor de mens en het milieu. Fraenck verrijkt haar tassen met upcycled snijverlies van een zeilmakerij en restpartijen kunstleer. Onze tassen zijn dus niet zomaar tassen, het zijn tassen waarin afvalproducten worden opgekalefaterd en er mooier uitzien dan ooit tevoren. Wij geven materialen een tweede leven. Bekijk onze shop voor alle items die we van deze maken.
Laat een reactie achter
Deze site wordt beschermd door hCaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van hCaptcha zijn van toepassing.