Fraenck x Buitenmens

Fraenck x Buitenmens - Fraenck

Wat een gaaf project. Bij Fraenck zijn we supertrots op onze laatste collab met twee grootheden uit de buiten(sport)wereld: Bever en Blue Loop! Vanaf vandaag ligt deze Buitenmens collector's items, gemaakt van oude tenten in filialen van Bever.

Maar hoe is dit nou tot stand gekomen? Mei 2021 kregen we een telefoontje van Ron van der Wiel van Blue Loop: “Ik heb jullie website bekeken, jullie zijn het! Lang verhaal kort, willen jullie de nieuwe collectie voor Buitenmens ontwerpen en produceren?”. We werden er even stil van, maar wisten daarna niet hoe snel we 'ja' moesten zeggen. Dit is Fraenck natuurlijk op het lijf geschreven. Materialen recyclen? Check. Toffe partijen om mee samen te werken? Check. Gigantische uitdaging? Dubbelcheck.

We krijgen wel vaker telefoontjes en mooie verhalen te horen, zo klonk dit telefoontje ook té mooi om waar te zijn. We zitten al een tijdje in het vak, we kennen inmiddels de industrie goed. Maar er zat behoorlijk wat vaart in het handelen we merkten al snel dat dit een serieuze zaak was. Het moment dat we de materialen en briefing binnen hadden, wist we: hiervoor zijn wij gemaakt.

De 'Gearbag XS' van de Buitenmens collectie

Ontwerpen

De opdracht: herontwerp de meest iconische outdoor-items, maar dan gemaakt van tentmateriaal. De tenten worden ingezameld bij alle Bever filialen (in een oliedrum, passend) en uitgesorteerd op het hoofdkantoor/ distributiecentrum.

Binnen een week hadden we de eerst ontwerpen en samples gemaakt. De eerste samples werden direct meegenomen in de meetings en de kogel was al vrij snel door de kerk: de eerste order was binnen!

Het is ontzettend mooi om te zien, dat een bedrijf van dit kaliber écht iets doet aan het al groeiende probleem van consumentenafval. En dit niet uitbesteed ergens ver weg in een lagelonenland, maar bewust de samenwerking met lokale partners opzoekt. Voor Bever past dit project natuurlijk geweldig: als promotor van een 'outdoor lifestyle' ("niemand is een binnenmens") moet je ook wel het voortouw nemen en de vuist op tafel slaan voor duurzaamheid.

Proces

Oude/ afgedankte tenten worden door klanten ingeleverd bij Bever, via het distributiecentrum komen ze vervolgens uitgesorteerd bij Fraenck aan in Arnhem. Daar worden ze verder uitgesorteerd, schoongemaakt en verknipt. De goede stukken worden vervolgens verwerkt tot gearbags (etuis), toilettassen, laundrybags en rugtassen. We proberen zoveel mogelijk te herbruiken, zelfs de touwtjes van de scheerlijnen worden verwerkt tot puller van de ritsen. Gaten in de tent? Geen probleem: we stikken er een mooie patch op. Het zijn materialen die voor het grootste gedeelte nog goed zijn, zonde om weg te gooien! De afvalberg blijft maar groeien, er moet iets gebeuren om dat tegen te gaan. Bij Fraenck voelen ons echt vereerd dat we hier zo'n mooie rol in kunnen spelen.

Uitdaging

Het was nog een hele klus om dit voor elkaar te krijgen, elke tent is anders. Dat heeft zijn voord- en nadelen. Mooiste voordeel: elk item dat we maken is er maar een van. Zo heb je altijd een uniek item in handen. Aan de binnenkant van elk item staat in het kort waar de collectie voor staat en is er geschreven wie het item gemaakt heeft.

De productie was niet helemaal zonder de nodige uitdagingen. Maar zoals jullie weten is ons team ijzersterk: we zetten elke dag alles op alles om onze deadlines te halen. En dat lukt! Supertrots op Team Fraenck die dit keer op keer weer voor elkaar krijgt.

Bekijk hier de collectie op de website van Bever.

Volgende lezen

Fraenck is the real deal: We zijn écht duurzaam en sociaal. - Fraenck
Zeeman X Fraenck - Fraenck

Laat een reactie achter

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.