Fraenck is the real deal: We zijn écht duurzaam en sociaal.

Fraenck is the real deal: We zijn écht duurzaam en sociaal. - Fraenck

Vandaag hebben we een nieuwe mijlpaal bereikt. Veel trotser kunnen we niet worden! Wil je weten wat er aan de hand is? Scroll dan snel verder naar het volgende kopje. :)

Tegenwoordig heeft elk bedrijf wel iets met duurzaamheid of vinden ze een maatschappelijk onderwerp erg belangrijk. Voor (te) veel bedrijven is het een PR-statement, ofwel greenwashing, een manier om je ‘groener’ voor te doen dan je daadwerkelijk bent. Voor consumenten natuurlijk erg vervelend, voor ons soort ‘social enterprises’ ook, omdat het lastig is een merk of bedrijf met goede slogan of missie te onderscheiden van een bedrijf dat ook echt de handen uit de mouwen steekt.

Omdat we sinds de oprichting (en al eerder zelfs) onze collectie maken van restmaterialen én onze sociale missie om mensen verder te helpen ook echt in de praktijk brengen, dachten we afgelopen jaar: tijd om eens te kijken of we middels externe audits echte erkenning kunnen krijgen voor alles wat we doen.

Eind 2021 zijn we als eerste Arnhemse onderneming toegelaten tot het Register van Code Sociale Ondernemingen. Hier hebben we flink werk van gemaakt: een herziene Verandertheorie (Theory of Change), allemaal officiële documenten opgesteld en ondertekend waarin we een aantal belangrijke zaken vast hebben gelegd. Tot aan zelfs het aanpassen van onze statuten om onze waarden écht goed vast te leggen en het wijzigen hiervan niet zomaar mogelijk te maken. Dankzij al deze inspanningen is het ons gelukt in het register opgenomen te worden en staat vast dat wij ‘Impact first’ opereren. Nu is dit register een prachtig middel om aan onze Nederlandse klanten te laten zien waar we voor staan en wat we doen, maar we dachten: en wat nou met onze internationale ambities? Die kunnen we nu volop achterna jagen, want:

Fraenck is vanaf nu officieel een B-Corp!

''Nederland kent inmiddels 207 B Corp-bedrijven, waaronder Dopper, Tony’s Chocolonely, Triodos Bank, WeTransfer, Yoni, Moyee Coffee, Mud Jeans en Snappcar. Wereldwijd zijn er zo”n 4.200 bedrijven B Corp-gecertificeerd, zoals Ben & Jerry's, Patagonia en Innocent.''

Na vandaag staat de Nederlandse teller op 208, want Fraenck staat nu ook op deze lijst. Wij zijn op dit moment het enige bedrijf in Arnhem met een B Corp certificaat! Het is een enorme eer om tussen deze prachtige bedrijven te staan. Het werd ons (geheel terecht) niet makkelijk gemaakt, gelukkig hebben we ontzettend veel hulp gehad van o.a. onze superstagiair Esther, die ons door het proces heeft gesleept. Ook heeft Marieke Hart ons flink geholpen in een aantal sessies.

Wat is een B-corp nou precies?

B Corporation is een keurmerk dat sinds 2006 wordt uitgegeven door de Amerikaanse non-profitorganisatie B Lab, die niet het product, maar de gehele bedrijfsvoering beoordeelt. De ‘B’ staat niet voor 'Beyoncé', maar voor 'Benefit', ofwel ‘iets dat gedaan wordt voor een goed doel’. Sinds 2015 kunnen ook Europese bedrijven zich laten certificeren. Wil een organisatie in aanmerking komen voor een B Corp-certificaat, moet het laten zien dat het naast winst ook mens, milieu en maatschappij als uitgangspunt heeft. B Corp-bedrijven beloven in hun statuten deze punten te behartigen. Er wordt beoordeeld op vijf kernpunten: duurzaamheid, arbeidsrechten, transparantie, klanten en de (lokale) gemeenschap.

Bedrijven kunnen maximaal 200 punten scoren op verschillende criteria, van sociale diversiteit en inclusiviteit tot milieu-impact. Bij een score van minimaal 80 én het aanpassen van de statuten verkrijg je het certificaat.

Fraenck heeft maar liefst een score van 97.2 behaald! En dat is nog maar het begin van de reis, vanaf hier kunnen we continu kijken waar we kunnen aanpassen en verbeteren om onze positieve impact te vergroten. Tijd voor een feestje dus!

Onze dank gaat uit naar onze superstagiairs Charlotte Hullmann, Hulda Abudo en Esther van Mourik, studenten aan Van Hall Larenstein. Ze hebben ons door het aanmeldproces heen gesleept. En wat zijn we trots op ons eigen Team Fraenck, die elke dag weer het onderste uit de kan halen.

#wearetherealdeal #makeitdontfakeit #bcorp

Bronnen:

Marketingfacts

Nu.nl

B Corp Directory

Volgende lezen

Fraenck Friday - Fraenck
Fraenck x Buitenmens - Fraenck

Laat een reactie achter

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.