Moederdag

Moederdag - Fraenck

De één vindt het maar een commerciële bedoening, de ander kijkt er juist naar uit; we hebben het over Moederdag. Elk jaar staat de tweede zondag in mei in het teken van moeders. Ook bij Fraenck zetten we mama’s graag in het zonnetje. Zo werd Ratna - een van dé oprichters van Fraenck – samen met haar moeder en oma geïnterviewd over hun band en hoe haar moeder haar heeft geïnspireerd.

Maar wij zijn ook benieuwd naar jouw verhaal over jou en je moeder. Speciaal voor Moederdag hebben wij namelijk een winactie. Jij en jouw moeder kunnen allebei een tas uit onze collectie winnen (een witte Lucy en een witte Luna!) en daarvoor hoef je maar één ding te doen: ons laten weten hóe jouw moeder jou heeft geïnspireerd.

‘I got it from my momma’

Zoals Ratna zegt: ‘She got it from her momma’. Ofwel, haar liefde voor mode en kleren maken. Toen Ratna acht of negen jaar oud was ging ze al aan de haal met de lappen stof van haar moeders werk. Hiermee experimenteerde ze volop en zo maakte ze al op jonge leeftijd diverse eigen spullen. “Mijn moeder heeft altijd in de mode gezeten. Ze is begonnen met atelierwerkzaamheden en groeide daarna door naar calculator/medewerker bedrijfsbureau bij een groot commercieel confectiebedrijf. Zij nam altijd lappen stof mee naar huis en daar maakte ik in het begin knuffels van, maar al snel ging het over naar kleding.”

Ze kan zich nog goed herinneren wat ze als eerste maakte. “Dat was een zeemeerminstaart. Deze paste natuurlijk niet, maar de tweede zat als gegoten.” Waar ze in het begin veel alleen experimenteerde, ging ze ook steeds meer samen met haar moeder maken. Ze vormden en vormen samen een goed team. “Toen ik dertien werd, mocht ik eindelijk op een naaimachine werken. Daarvoor deed ik alles met de hand. Mijn moeder leerde mij toen alles. Ze ondersteunde mij bij het maken van de ontwerpen, maar heeft mij ook het technische en de zakelijke kant van de mode laten zien. Ik heb dan ook diverse eigenschappen van haar overgenomen. Het meest lijken we op elkaar als het gaat om het bedenken van logische en technische oplossingen.”

Een dag niks gemaakt, een dag niet geleefd.

Het motto thuis was: Een dag niks gemaakt, was een dag niet geleefd. Uiteindelijk maakte Ratna dan ook van ‘mode’ haar beroep en richtte ze samen met Pascal Fraenck op. Bij Fraenck maken ze duurzame tassen van onder andere upcycled materiaal. Ook dat heeft ze vanuit huis meegekregen en inspireerde haar om duurzame materialen te gebruiken. “Mijn ouders hebben vroeger armoede meegemaakt. Zij zijn dan ook altijd heel zuinig geweest en verspilling was echt not done in het huis van mijn ouders. Onze familie gaat hier echt ver in. Mijn vader denkt bijvoorbeeld altijd in oplossingen en kan alles repareren. Ook mijn moeder is hier altijd mee bezig geweest.” Naast het maken van eigen kleding, samen werken aan knuffels en achter de naaimachine kruipen, hebben Ratna en haar moeder nog veel meer speciale momenten meegemaakt. “Eén van de meest bijzondere momenten die we hebben beleefd, was de bevalling van mijn zus. Dit is het eerste kleinkind van mijn moeder en dus een moment om nooit te vergeten.”

Paplepel ingegoten

Werken in de mode is Ratna dus met de paplepel ingegoten. Haar moeder inspireerde haar onder andere op modegebied. De tassen van Fraenck zijn daarvan een goed voorbeeld. Omdat het zondag Moederdag is, kun jij samen met je moeder een Lucy en Luna winnen! Deel jouw verhaal hoe je moeder je inspireert via onze Instagrampagina. We zijn erg benieuwd!

Volgende lezen

Fashion Revolution Week - Fraenck
Ontstaan van Fraenck - Fraenck

Laat een reactie achter

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.