Ontstaan van Fraenck

Ontstaan van Fraenck - Fraenck

We all have dreams. Groot en klein. De een droomt ervan om een wereldreis te maken en de ander wil popartiest worden. Over dromen kunnen Pascal en Ratna meepraten: ze dromen er namelijk van om met hun tassenlabel Fraenck internationaal door te breken in de modewereld. Maar voordat het zover is, blikken we terug op de geschiedenis van Fraenck en geven we een kijkje in de keuken van het leven van beide oprichters.

Een dag niets gemaakt, was een dag niet geleefd. Dat was dé spreuk bij Ratna thuis. Al sinds haar jongere jaren, zat het ontwerpen en mode in haar bloed. Het was dan ook niet verwonderlijk dat ze het modevak in wilde en begon aan een opleiding Fashion Design. Waar Ratna het allerliefste modeontwerpster wilde worden, zag Pascal een carrière als concertpianist wel zitten. Concertpianist werd hij uiteindelijk niet, want de liefde voor ontwerpen en mode sloop er ook bij hem in. Na een kort avontuur op de TU in Delft, ging hij vol overgave voor de opleiding Product Design op ArtEZ.

Tassenlabel

Tot twaalf jaar geleden hadden de twee nog nooit van elkaar gehoord, tot ze elkaar tegenkwamen op dé kunstacademie in Arnhem: ArtEZ. De ‘vonk’ tussen de twee sloeg over en na enkele jaren besloten ze hun eigen merken – RATNA HO (dames) en Studio Mulder (heren) - onder te brengen in één overkoepeld label genaamd Fraenck. Het ontwerpen van kleding werd meer aan de kant geschoven en het produceren van tassen werd hun nieuwe uitdaging.  Op de vraag of het een droom was om een tassencollectie te beginnen, komt een verrassend antwoord: nee. Het tassenlabel werd vooral gezien als een aanvulling op de kledingcollectie, maar inmiddels is het de main focus van de twee.

Ontstaan van de naam Fraenck

De naam Fraenck was niet van de een op de andere dag geboren. Na lang zoeken kwamen de ontwerpers uit op de naam Franque, een afgeleide van Frank – van ‘to be Frank’. Uiteindelijk was Fraenck daar.

De ambitie van de ontwerpers is om met een goed design de wereld te veroveren en de klant te verleiden met een door en door bewust product. Over alle onderdelen van de tas is goed nagedacht: over het materiaal, de goede arbeid en ook de impact staan centraal. Meerdere gedreven medewerkers werken dan ook elke dag met veel liefde aan de duurzame tassen van Fraenck. Regelmatig stellen medewerkers zich aan je voor. Lees hier het verhaal van Mohammad.

 

Internationaal doorbreken

De eerste tassen van Fraenck zagen in 2018 het licht en er zullen er nog veel meer volgen. De oprichters hebben namelijk een grote droom: internationaal doorbreken en op grotere schaal impact genereren. Dat willen ze doen door nog meer mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt richting betaald werk krijgen en meer materialen te upcyclen.

Het harde werk van Pascal en Ratna is niet voor niets geweest: ze zijn namelijk genomineerd voor The Independent Handbag Awards in New York! 

Volgende lezen

Moederdag - Fraenck
NY Handbag Designer Awards - Fraenck

Laat een reactie achter

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.