Social Enterprise

Social Enterprise - Fraenck

Zoals je misschien wel weet of hebt kunnen raden is Fraenck een social enterprise. Wat houdt dat nou eigenlijk allemaal in? We kunnen je nu alvast verklappen: een heleboel!

Een social enterprise houdt er een aantal niet-financiële doelen op na, die een bedrijf normaal gesproken niet zo uitgesproken zal najagen. Deze doelen bevinden zich vaak op het vlak van (het tegengaan van) klimaatverandering, een inclusievere samenleving, arbeidsparticipatie - om er maar een paar te noemen.

Bekende bedrijven die je absoluut als social enterprise zou kunnen aanmerken zijn:

  • Fairphone. Een modulaire smartphone met zo min mogelijk conflictmineralen.
  • Tony Chocolonely. Op weg naar slaafvrije chocolade!
  • Seepje. (Af)wasmiddelen van natuurlijke schillen.
  • Happy Tosti. Lunchrestaurant waar mensen met een arbeidsbeperking werken en leren.

Dit zijn zo mogelijk de bekendste Nederlandse social enterprises, maar er zijn er ontelbaar meer, die voor een groot deel te zien zijn op de website van Social Enterprise NL.

Dus het gaat niet alleen om 'sociale' doelen zoals de naam wellicht suggereert. Maar ook om sociale en 'industrieveranderende' onderwerpen. Hoewel je ook zou kunnen stellen dat klimaatverandering ook een onderwerp is wat absoluut invloed heeft op sociale vlakken.

Een ander onderwerp wat bij 'ons soort' bedrijven een grote rol speelt is transparantie. Leuk dat je iets goeds probeert te doen met je bedrijf, maar wat dan precies? En: hoe ziet dat er dan financieel uit? Welke positieve verandering wordt er teweeg gebracht en kan je dat ook aantonen?

Hoe zit dat bij Fraenck?

Op onze site hebben we een pagina gewijd aan dit onderwerp. Dus niet alleen een mooi verhaal zoals op onze storypagina, maar vooral informatie over waar we mee bezig zijn, welke verandering we proberen teweeg te brengen en op welke manier. We zijn al een eind op weg, maar er is zeker nog een weg te gaan! Zo hebben we onlangs onze Verandertheorieën aangescherpt, waarmee we vervolgens goed kunnen bepalen hoe we onze impact het beste kunnen meten. Dit wordt de volgende stap die we nu kunnen nemen.

Fraenck probeert op meerdere vlakken impact te maken. Niet alleen op duurzaam vlak, maar ook sociaal. En we proberen de bewustwording over deze onderwerpen bij zowel consumenten en bedrijven op een hoger niveau te krijgen. Hieronder onze verandertheorie op het eerste onderwerp. Mocht je interesse hebben in de andere - neem dan vooral een kijkje!

 

 

Volgende lezen

Team Fraenck: Mohammad - Fraenck
Fraenck Friday - Fraenck

Laat een reactie achter

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.