Welk Filter is geschikt voor Mondkapjes?

Welk Filter is geschikt voor Mondkapjes? - Fraenck

Een onderwerp waar we nog niet diep genoeg ingedoken zijn, is welke filter je nou het beste tussen je mondkapje kan stoppen. We kregen zojuist de vraag van een klant via de chat en dachten: daar kunnen we nog wel wat onderzoek naar doen! En wat blijkt: je kan niet zomaar elk type materiaal gebruiken!

Onderaan dit artikel staan een aantal links naar de bronnen die we gebruikt hebben.

  1. Je moet een stofzuigerzak gebruiken waar geen glasvezel in zit! Als je hier in knipt, komen deze vezels namelijk los en ga je deze inademen. Niet cool.
  2. Een alternatief is simpelweg keukenpapier gebruiken. Daar zitten geen schadelijke vezels in en is bovendien ook lekker goedkoop. Daarnaast heb je al 2 of 3 lagen katoen in je mondkapje zitten - en je moet er nog wel doorheen kunnen ademen.
  3. Wil je toch een wat fijnmaziger filter gebruiken, dan moet je even het juiste soort stofzuigerzak gebruiken. Hieronder is een lijst met zakken waarvan wij, gebaseerd om hun omschrijving, denken dat ze geschikt zijn. Let wel: altijd goed om zelf nog even goed te onderzoeken of dat het geval is.

Stofzuigerzak

Voor de duidelijkheid: waar wij ook eerder hebben aangegeven dat je het beste een HEPA stofzuigerzak kan gebruiken, is dat niet het geval! HEPA is vooral een term die gebruikt wordt voor filters en deze zijn veel te dik om in een mondkapje te stoppen. Ook lijkt het zo te zijn dat zakken die wel het label 'HEPA' hebben zijn gemaakt met microvezel (en dus glasvezel?).

Volgens een video van SuperStitchSewing is de Miele U Bag een goede stofzuigerzak om te gebruiken. 99.9% filtratie en geen glasvezel. Deze is echter niet goedkoop, zie bijvoorbeeld: https://www.amazon.nl/Miele-effici%C3%ABntie-stoftas-tellen-luchtfilters/dp/B00UTFZ9SE/

In de comments wordt ook nog de volgende zak aanbevolen: https://www.bol.com/nl/p/miele-hyclean-3d-efficiency-gn-stofzuigerzakken-4-stuks/9200000014961456/. Wij kunnen niet achterhalen van welk materiaal deze zak gemaakt is.

Verder hebben we nog geen type stofzuigerzak kunnen vinden die aangeraden wordt. We gaan nog even verder onderzoeken en zullen updates hier plaatsen. Heb jij een tip of er verstand van? Laat het ons vooral weten, zodat we de informatie die we hier neerzetten zo correct mogelijk houden.

Verdere verdieping

Een ontzettend populaire video op Youtube van Dr. Ryan Southworth gebruikt juist wél HEPA stofzuigerzakken. We denken echter nog steeds dat het niet verstandig is om deze te gebruiken, zie een artikel van ABC News:

https://abcnews.go.com/Health/scarves-hepa-filters-kind-face-covering-best-bet/story?id=70058603

In dit artikel staat weer een link naar een onderzoek bekostigd door het Nederlandse Ministerie voor Volksgezondheid

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2440799/. De conclusie is:

"Any type of general mask use is likely to decrease viral exposure and infection risk on a population level, in spite of imperfect fit and imperfect adherence, personal respirators providing most protection. Masks worn by patients may not offer as great a degree of protection against aerosol transmission."

(Voorlopige) Conclusie

Wij zijn er ook nog niet helemaal over uit. Maar voorlopig lijkt het verstandig weg te blijven bij HEPA stofzuigerzakken, vanwege eventuele glasvezeldeeltjes die je kan inademen. Nogmaals: heb jij er meer verstand van? Laat het ons vooral weten!

Volgende lezen

Corona Update - Fraenck
Meer dan 1000 klanten - Fraenck

Laat een reactie achter

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.