Mondkapjes deel 2

Mondkapjes deel 2 - Fraenck

Natuurlijk moeten we goed luisteren wat de overheid en het RIVM voorschrijft. Tegelijkertijd is het goed om zelf je gezonde 'boerenverstand' niet gelijk aan de kant te zetten en je goed te laten informeren. Dat is precies wat we gedaan hebben en toen kwamen we (circa 4 weken geleden) tot de conclusie dat het juist verstandig is om een mondkapje (of: mondmasker - de officiële term) te dragen.

Gezond boerenverstand

In Aziatische landen zoals Hong Kong en Taiwan, maar ook China is het al veel langer de norm om een mondkapje te dragen. Ook als je een 'gewoon' griepje hebt. Waarom? Omdat je niet iemand anders ermee lastig wil vallen en vooral wilt voorkomen dat je het op iemand anders overdraagt. Het lijkt haast alsof de mensen daar meer rekening met elkaar houden! Op zich niet vreemd, in onze samenleving staat individualiteit hoog in het vaandel, samen met vrijheid. Dus de aanpassing naar rekening houden met elkaar als belangrijkste 'pijler' is natuurlijk niet makkelijk.

Daar komt ook nog eens bij dat er (nog steeds) een tekort is aan FFP (N95) gecertificeerde beschermingsmiddelen. De overheid en het RIVM heeft mede daarom, denken wij, ons voorgehouden dat het dragen van een stoffen mondmasker geen nut heeft en zorgt voor schijnveiligheid. En daar hebben ze voor een deel gelijk in, maar voor een groot deel ook niet. Laat ons dit uitleggen:

Het klopt dat verkeerd gebruik van een mondkapje van katoen averechts kan werken. Wat is verkeerd gebruik? Bijvoorbeeld het kapje vaak aanraken, niet vaak genoeg wassen, niet goed opbergen. Het is geen speelgoed en je moet er absoluut niet achteloos mee omgaan! Vandaar dat we een uitgebreide handleiding hebben geschreven over hoe je er wél mee om moet gaan.

Onderzoek

Hieronder de bronnen waaruit we putten, die we hebben ingezet om ons mondkapje te ontwikkelen en ook vooral ons in te lezen over wat werkt en wat niet.

Het artikel wat we lazen was deze, https://smartairfilters.com/en/blog/best-materials-make-diy-face-mask-virus/, wat gegevens leent van deze studie: https://www.cambridge.org/core/journals/disaster-medicine-and-public-health-preparedness/article/testing-the-efficacy-of-homemade-masks-would-they-protect-in-an-influenza-pandemic/0921A05A69A9419C862FA2F35F819D55.

Daarna zijn we onderzoek gaan doen naar het juiste patroon voor mondmaskers, en kwamen uit op het ontwerp wat we nu toepassen. We kunnen deze niet meer achterhalen. De reden waarom we dit patroon hebben gekozen, is dat hij mooi over de neus en kin valt en als het ware goed 'voorgevormd' is. Veel van de mondkapjes die voorbijkomen zijn gebaseerd op de zgn. chirurgische mondkapjes, een geplisseerd plat patroon, wat door de vouwen vorm krijgt. Dit zorgt echter niet voor een goede aansluiting op het gezicht. In onze mondmaskers maken we gebruik van een stripje RVS, die naar de vorm van je neus te buigen is, waardoor de aansluiting op het gezicht verbeterd en je bril bijvoorbeeld niet beslaat.

Ook hebben we ervoor gezorgd dat het kapje uit twee lagen stof bestaat, waartussen je een extra filter kan plaatsen. In het uiterste geval kan dit keukenpapier zijn, maar nog beter is een HEPA (stofzuiger)zak.

Artikelen/bronnen

Hieronder wat recentere artikelen (op de dag van schrijven van dit blog), die vooral betrekking hebben op dit onderwerp:

https://nos.nl/artikel/2332969-vanaf-1-juni-mondkapjes-verplicht-in-openbaar-vervoer.html

https://nos.nl/collectie/13841/artikel/2332942-waar-in-europa-is-het-dragen-van-mondbescherming-verplicht

https://nos.nl/artikel/2332796-zonder-mondkapje-kom-je-de-belgische-trein-niet-meer-in.html

https://nos.nl/artikel/2332767-klm-stelt-gezichtsbescherming-verplicht-sjaal-ook-goed.html

https://www.theguardian.com/world/2020/mar/30/czechs-get-to-work-making-masks-after-government-decree-coronavirus

Voor het evenwicht ook wat tegengeluid:

https://nos.nl/collectie/13824/artikel/2331516-schijnveiligheid-of-zinvol-inzichten-over-nut-mondkapjes-blijven-verdeeld

https://nos.nl/collectie/13824/artikel/2330699-een-mondkapje-verplichten-is-niet-zinvol-zelfs-niet-als-er-genoeg-zijn

jezelf goed inlezen

We zijn ons bewust van het feit dat een mondmasker voor schijnveiligheid kan zorgen, dit is, zoals je overal kan lezen volgens het RIVM ook de grootste valkuil. Daarom is het van groot belang goed onderzoek te doen en de handleiding goed door te nemen. Het masker op een veilige plek opbergen na gebruik en zo snel mogelijk te wassen.

Fraenck denkt goed bezig te zijn en gaan daarom onveranderd door met het maken van deze producten. We maken ze omdat we denken dat het wel degelijk een verschil kan maken, zie het beleid van omringende landen (België, Duitsland etc.): https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/nederland/artikel/5092986/mondkapjes-maskers-duitsland-belgie-corona-covid-19

Zelf een gezichtsmasker maken is zeker een optie, maar voor iedereen die daar de tijd niet voor heeft, bieden wij ze aan voor €19,95,  incl. verzendkosten. Voor mensen die (aantoonbaar) een kapje nodig hebben i.v.m. werk, bieden we ze aan voor €9,50, door grote belangstelling hebben we deze aanbieding moeten aanpassen om de vraag bij te kunnen benen. We hanteren nu een korting van 30%. Dan vragen we er wel minimaal 2 af te nemen om de verzendkosten te dekken. Daarnaast is het sowieso verstandig om er meer te hebben, dan kan je tussendoor een keer wisselen. Mail ons als je interesse hebt in dit aanbod.

Heb je nog vragen, opmerkingen of nieuwe inzichten? Stuur ons een mailtje. Onze mondmaskers kan je vinden in onze shop.

Volgende lezen

Fraenck ontwerpt mondkapjes - Fraenck
Corona Update - Fraenck

Laat een reactie achter

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.